Radyo Röportajı

B:Merhabalar. Bugün sizinle radyo ile ilgili bir röportaj yapacağız. Doğduğunuz zamanlarda ülkemizde radyo çok yaygın bir iletişim aracı değil idi. Hayatımızda yaygınlaşması tahmini hangi zamanlarda oldu?

İ:Merhabalar, radyo hayatımızda 60’larda yaygınlaşmaya başladı. Onun öncesinde çoğu hanenin içine girmemişti, daha genel noktalarda bulunmaktaydı. Köy meydanı, mahalle kıraathanesi gibi…

B:Pekala sizin evinize radyo tahmini ne zaman girdi ve nasıl hissettiniz, nasıl tepki verdiniz?

İ:1969-1970 yıllarında ilk gelişiydi ve o zamanlar elektrik evlerimizde yoktu ve radyolar pil yardımı ile çalışıyordu. İlk girdiğinde ne tepki verdiğimi net bir biçimde hatırlamıyorum ama Zeki MÜREN programlarını dinlediğimizi hatırlıyorum ve sabahları biz okula gitmek için kalktığımızda kahvaltı yaparken radyo dinlediğimizde Yalın TOLGA’nın programlarını dinliyorduk.

B:Radyoda programları dinlerken ne hissediyordunuz?

İ: Çok heyecan verici bir şeydir bizim çocukluğumuzda radyoda program dinlemek… Babam mutlaka akşamları radyoyu açar ajans haberlerini dinlerdi. Bizim ajans haberleri kültürümüz buradan gelmektedir. ‘Arkası Yarın’ programları vardı. Ailemin büyüklerinden okuma yazma bilmeyen annem kendini çok geliştirmiştir. Bazı akşamlarda radyo tiyatroları olurdu. Sahne yoktu ama sahneyi izlemiş gibi hissederdik.

B:Dinlerken hayal kurar mıydınız?

İ:Elbette, radyo programlarını dinlerken, tiyatroları, halk hikayelerini dinlerken hayal kurardık.

B:Radyonun hayatınıza girmesiyle hayatımda şu değişti diyebilir misiniz?

İ:İşte bu anlattıklarım. Bilgi edinmiş oluyorsun. Kültürel bilgi, sanatsal bilgi ve dahası..

B: Çok teşekkür ederim İlhan Bey benimle bu güzel bilgileri paylaştığınız için.

İ: Ben de çok teşekkür ederim beni yeniden geçmişe döndürüp o güzel günleri hatırlattığınız için

Yorumlar